Czy wiesz, że...?

Wiadomości i ciekawostki dietetyczne

...olej ryżowy wspomaga regeneracje uszkodzonej skóry


Dodano: 11-02-2016 ; Opracowanie: Justyna Szafirowska


Nadmierne promieniowania UVB światła słonecznego powoduje stan zapalny i oksydacyjne uszkodzenia skóry, które mogą prowadzić do oparzenia słonecznego, fotostarzenia skóry, oraz raka. W badaniu oceniano czy nanoenkapsułowanie poprawia działanie ochronne oleju z otrębów ryżu przed uszkodzeniem skóry wywołanym promieniowaniem UVB (badanie na myszach).

W tym celu wytworzono nanokapsułki zawierające olej z otrębów ryżowych, na podstawie których wyprodukowano żel nanoszony na skórę mysz. Preparat ten był w stanie zapobiec obrzękowi ucha indukowanego przez promieniowanie UVB lepiej w porównaniu z hydrożelem wytworzonym z mieszaniny średniołańcuchowych triglicerydów. Poziomy biomarkerów stresu oksydacyjnego, reakcji prozapalnych ? kancerogennych, były mniejsze o odpowiednio 81% i 87% u zwierząt leczonych hydrożelem zawierającym nanokapsułki z olejem z otrąb ryżowych.
Wyniki uzyskane in vivo wykazują korzystne skutki nanoenkapsułowania na poprawę właściwości ochronnych oleju z otrębów ryżu na uszkodzenia skóry spowodowane przez wystawienie UVB.

Lucas Almeida Rigo - European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutic;nNanoencapsulation of rice bran oil increases its protective effects against UVB radiation-induced skin injury in mice, 2015

Chcesz wiedzieć więcej? ...Czytaj dalej.

...brązowy ryż oraz y-oryzanol pomagają zapobiegać oraz leczyć otyłość oraz cukrzycę typu 2


C. Kozuka, K. Yabiku, C. Takayama, M. Matsushita, M. Shimabukuro, H. Masuzaki (2013), Obesity Research & Clinical Practic

...olej z ryżu to doskonały składnik żywności funkcjonalnej


Dodano: 10-02-2016 ; Opracowanie: Justyna Szafirowska


Oleje roślinne są ważną częścią tradycyjnej diety na całym świecie. Dostarczają energii oraz są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz antyoksydantów. W środowisku naukowym panuje zgoda, iż równowaga kwasów tłuszczowych w diecie w zachodnich krajach uprzemysłowionych (a coraz częściej także w miastach innych krajów) jest zaburzona w stronę przewagi tłuszczów nasyconych, i w związku z tym, że jest pożądane przesunięcie jej w kierunku większej ilości tłuszczów nienasyconych. Ponadto, istnieje zgodność, że bardzo ważna jest także równowaga pomiędzy nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w diecie (jednonienasycone n-6 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3). Właściwa równowaga kwasów tłuszczowych chroni przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby układu sercowo-naczyniowego. Przykładowo, kwas linolowy, jest głównym kwasem tłuszczowym oleju z nasion soi i słonecznika, który uznano za składnik obniżający poziom cholesterolu w osoczu, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Żywność funkcjonalna jest definiowana jako żywność, która w oparciu o udokumentowaną wiedzę, dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej składnikami a zdrowiem, może mieć korzystny wpływ na stan zdrowia. Idąc tym tokiem, kwas linolowy w ilości większej od minimalnej niezbędnej do uniknięcia niedoborów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), może byc uważany za składnik żywności funkcjonalnej.
Oleje roślinne zawierają wiele składników mających korzystne działanie fizjologiczne dla ludzkiego organizmu. Jednym z bardzo korzystnych pod tym względów produktów jest olej z otrębów ryżowych (RBO). W dużej mierze jest to przyczyną jednego z komponentów tego oleju ? oryzanolu. Jest on mieszaniną estrów steroli kwasu ferulowego. W wielu publikacjach naukowych udowodniono, iż oryzanol wykazuje różne efekty farmakologiczne, w tym obniżanie stężenia cholesterolu w osoczu. Są również doniesienia naukowe sugerujące hipolemiczne działanie kwasu ferulowego. Kwas ten ma działanie antyoksydacyjne i zmniejsza tworzenie wolnych rodników. Ponadto, kwas ferulowy może mieć właściwości przeciwnowotworowe poprzez hamowanie powstawanie związków N-nitrozowych (badanie na myszach). RBO jest stosunkowo bogaty w tokotrienole - analogi tokoferolu (witamina E), które posiadają działanie przeciwutleniające.
Podsumowując, olej z otrębów ryżowych zawiera następujące składniki, które obniżają poziom cholesterolu w osoczu: fitosterole, oryzanol i tokotrienol. Obniżający poziom cholesterolu potencjał fitosteroli u ludzi jest dobrze udowodniony i poznany, zatem można stosować olej ten jako funkcjonalny składnik żywności.

Minor Constituents of Rice Bran Oil as Functional Foods; Deckere, Ph.D., and Korver, Ph.D. Nutrition reviews, nutritionreviews.oxfordjournals.org.sci-hub.io

...choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów i ograniczonej sprawności osób w krajach uprzemysłowionych, jak i rozwijających się


Dodano: 10-02-2016 ; Opracowanie: Justyna Szafirowska


Randomizowane badanie kliniczne przeprowadzone na pacjentach z hiperlipidemią, miało na celu określenie wpływu oleju z otrąb ryżowych (stosowanego wraz z dietą niskokaloryczną) na ich profil lipidowy. Badana grupa osób otrzymała dietę 1400 kcal, w tym olej z otrąb ryżowych w ilości 30 g na dzień, natomiast grupa kontrolna jedynie dietę niskokaloryczną 1400 kcal.

Po czterech tygodniach zaobserwowano istotnie statystycznie obniżoną masę ciała, oraz obwody talii i bioder w obu badanych grupach. W porównaniu z grupą kontrolną, wyniki kuracji wraz z zastosowaniem oleju z ryżu wykazały, że pod koniec 4. tygodnia cholesterol całkowity oraz LDL cholesterol były znacząco niższe.
Wyniki potwierdzają, że olej z otrębów ryżowych, spożywany jako część zdrowej diety, jest skuteczny w obniżaniu czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Journal of Research in Medical Sciences, 2012

Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o.
All rights reserved