Zapytaj eksperta

Ty pytasz - my odpowiadamy

Anna Adaszewska


Anna Adaszewska – odpowiedzialna za import i bezpośredni kontakt z producentem oleju SoRiso.
Wie prawie wszystko na temat naszego produktu! W sprawach wymagających wsparcia dietetyka, fizjoterapeuty czy innego specjalisty – korzysta z konsultacji profesjonalistów aby wyczerpująco odpowiedzieć na Wasze pytania.




dietetyk Justyna Szafirowska


Ukończyła studia o kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobyte w warszawskich szpitalach, poradniach dietetycznych oraz prywatnej działalności są kluczem do sukcesu, jakim jest poprawa zdrowia, samopoczucia oraz samooceny osób, z którymi pracuje.
Prowadzi prelekcje i wykłady dla dzieci, młodzieży, młodych mam oraz osób starszych. Poprzez reedukację żywieniową pomaga osobom mocno zapracowanym zmieniać styl życia na zdrowszy. Współpraca m.in. z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, Uniwersytetem Dzieci czy Nestle Polska pozwoliła jej poznać różne potrzeby i problemy z jakimi borykają się pacjenci mali i duzi.
Praca w Centrum Dietetycznym poprzez wcielanie idei diety zdrowej, ale i smacznej oraz prostej do wykonania, daje jej możliwość pomagania innym zaprzyjaźnić się ze zdrowym sposobem żywienia na zawsze. Szczególnie blisko znane są jej potrzeby i codzienne trudności młodych i zapracowanych osób, które chcą prowadzić intensywny tryb życia w zdrowym stylu.


Wolne chwile stara się wykorzystywać na aktywny wypoczynek w formie sportu rekreacyjnego oraz podróży zarówno małych jak i dużych. Jest przykładem na to, że można pokochać sport i jednocześnie odkochać się choć trochę w czekoladzie ;)

dietetyk Agnieszka Piskała


Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Swoją karierę w rozpoczęła w Dziale Serwisu Konsumenta Nestlé, gdzie – jako ekspert firmy – udzielała m.in. porad dietetycznych. Obecnie, jako Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A., współtworzy komunikację żywieniową dla produktów Nestlé. Dodatkowo prowadzi szkolenia w zakresie zdrowego żywienia (dla dziennikarzy, pracowników firm, innych dietetyków) oraz wspiera żywieniowo firmę L’Oreal w temacie nutrikosmetyków. Liderka I edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nestlé Nutrition, Health&Wellness.

Autorka wielu artykułów na temat żywienia publikowanych w tytułach prasy kobiecej i parentingowej. Współautorka (razem z Pauliną Smaszcz-Kurzajewską) książki „Mama i tata to my”, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Uczestniczka, w roli prelegenta, szeregu konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka w całej Polsce.


Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja. Uzależniona od antyoksydantów w postaci herbaty i kawy oraz od wieczornych transcendentalnych rozmów o życiu z synem Jankiem. Uwielbia książki Milana Kundery, muzykę Boba Marleya i tort czekoladowy Pischingera.

Witam, co to znaczy, że olej ryżowy jest rafinowany metoda fizyczną - czy to oznacza, że jest tłoczony na zimno ? Pozdrawiam


Odp: Pani Małgorzato,
Wszystkie oleje z ryżu dostępne na rynku są olejami rafinowanymi. A zatem nie są tłoczone na zimno. Najczęściej spotykanymi olejami tłoczonymi na zimno są: oliwa z oliwek (extra virgin), olej lniany (nie każdy), olej z dyni (bardzo zdrowy ale dość drogi i raczej niszowy produkt). I tak jak z oliwek można dość łatwo wytłoczyć oliwę, tak z otrębów ryżowych jest to bardzo trudne do wykonania. Olej ryżowy pozyskuje się w procesie rafinacji po wcześniejszej ekstrakcji. Rafinowanie metodą fizyczną jest o tyle ważne i cenne dla jakości produktu, że w procesie tym nie używa się żadnych środków chemicznych. W procesie rafinacji metodą chemiczną używana jest najczęściej soda kaustyczna. Oleje SoRiso rafinowane są metodą fizyczną i dzięki temu mają tak dużą zawartość witaminy E i Oryzanolu (mocnego antyoksydantu). Dzięki rafinacji i indywidualnym cechom produktu olej ten ma bardzo wysoką temperaturę dymienia ok. 250 °C , co zapewnia nam smażenie bez dymu i pryskania. Jednocześnie nie następuje rozpad nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest ważne ze względów zdrowotnych.


Pyta Małgorzata

Czy olej ryżowy SoRiso jest rafinowany? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.


Odp: Oleje z ryżu SoRiso, jak i wszystkie inne oleje z ryżu występujące na rynku, są olejami rafinowanymi. Jest prawie niemożliwe na skalę przemysłową uzyskać olej z otrębów ryżowych bez zastosowania rafinacji... Oleje SoRiso tym różnią się od wielu innych olejów roślinnych (i części ryżowych ), że są rafinowane metodą fizyczną a nie chemiczną. To z punktu widzenia wartości odżywczych i zawartych w olejach witamin i antyoksydantów bardzo ważna kwestia. Dzięki fizycznej metodzie rafinacji (brak użycia środków chemicznych w tym procesie) pozwala zachować w oleju SoRiso bardzo wysoki poziom antyoksydantów (oryzanolu jest w nim 13 500 ppm na 100 ml).


Pyta Magda

Dzień dobry. Mam 42 lata waga 45kg. Mam nadciśnienie. Co jeść codziennie aby je regulować do normy. Zdrowo się odżywiam, a mimo to skacze jak chce..


Odp: Nadciśnienie tętnicze po części związane jest z dietą. Przy Pani wadze z pewnością trudno mówić o nadwadze lub otyłości, które często są nierozerwalnie związane z wysokim poziomem cholesterolu, miażdżycą a w związku z tym również nadciśnieniem tętniczym. Radzę więc skierować swoje kroki do lekarza kardiologa, który na pewno namierzy przyczynę tych skoków i zaleci odpowiednie leczenie. Jeśli chodzi o dietetyczną prewencję nadciśnienia, to przede wszystkim należy w diecie ograniczyć spożycie soli kuchennej. Można ja w domu zamienić na sól potasową, a do potraw dodawać więcej świeżych i suszonych ziół, które nadają smak, a jednocześnie nie wymagają dodawania zbyt dużej ilości soli. Zachęcam również do regularnego wprowadzenia do diety takich produktów jak ziemniaki, pomidory (sok pomidorowy) czy banany, zawierają one dużo potasu, który warunkuje prawidłową pracę serca i obniża ciśnienie.


Pyta Justyna

Jestem kobietą po 50, mam problem z cholesterolem oraz niedawno lekarz ortopeda zalecił mi rehabilitacje, ponieważ okazało się że, mam zmiany zwyrodnieniowe kolan. Czy mogę stosować olej ryżowy przy zwyrodnieniach?


Odp: Jak najbardziej może Pani stosować olej przy stanach zwyrodnieniowych. Olej ryżowy również obniża poziom cholesterolu we krwi ale szczegółowo o tym może pani napisać jedna z naszych ekspertek z zakresu dietetyki. Co do stanów zwyrodnieniowych warto wiedzieć z kąt one się biorą. Pamiętajmy, że stany zwyrodnieniowe to choroba polegająca na degeneracji chrząstki stawowej i warstwy pod chrzęstnej kości, w wyniku przeciążeń lub mikro urazów. W stawie objętym zmianą kostną toczy się stan zapalnych powodujący zazwyczaj ból i zmianę obrysu stawu. Czynniki takie jak siedzący tryb życia wymuszony pracą, otyłość, wady postawy, niedoczynność tarczycy, okres przekwitania itp. to najczęstsze przyczyny powstawania stanów zwyrodnieniowych. Zachęcam Panią do konsultacji dietetycznej, która pomogła by Pani dobrać odpowiednią formę żywienia oraz warto podczas rehabilitacji po prosić fizjoterapeutę prowadzącego o zabiegi i ćwiczenia wspomagające leczenie pani dolegliwości.


Pyta Karina

Jestem uczulona na ryż (tak mi się wydaje) to czy mogę używać w kuchni waszego oleju? Widziałam w sklepie różne smaki i chciałabym spróbować, ale się boję wysypki.


Odp: Odpowiedź nie jest taka jednoznaczna :) Jeśli ma Pani uczulenie na ryż, to znaczy, że Pani organizm reaguje alergicznie na białko, które występuje w tym zbożu. Olej ryżowy, to produkt pozyskiwany z otrąb ryżowych i jest w 100% jest czystym tłuszczem (olejem) i nie zawiera w sobie alergennego białka. Proponuję więc spróbować niewielka ilość i zobaczyć, czy nic złego się nie dzieje... przecież zawsze można będzie resztę sprezentować jakiejś bliskiej osobie, która doceni smak, zastosowanie, ale przede wszystkim walory zdrowotne tego oleju.


Pyta Basia

Od dawna słyszałam, że najzdrowsza z tłuszczy roślinnych jest oliwa z oliwek, czy olej ryżowy to również tak dobry wybór?


Odp: Olej ryżowy zawiera m.in. oryzanol, który może być pomocny w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejszać objawy menopauzy czy też ochraniać układ nerwowy. Taki olej zawiera również witaminę E, która niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia. Kwasy omega-3 zawarte w oleju ryżowym zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie - ryzyko zawału serca. Co więcej, olej z otrębów ryżowych wykorzystywany do smażenia jest bardziej stabilny niż oliwa z oliwek, co oznacza, że jest zdrowy i bezpieczny nawet gdy trzeba smażyć jaki produkt nieco dłużej. Oprócz smażenia możemy spożywać go na zimno, dusić czy też piec. Aromat oliwy z oliwek może mieć swoich zwolenników jak i przeciwników. Jest to tłuszcz zdrowy i warto po niego sięgać, natomiast olej ryżowy nie ustępuje mu w kwestii dobroczynnych oddziaływań na zdrowie, jest ponadto nieco bardziej uniwersalny. Z pewnością warto mieć go w swojej kuchni, dbając jednocześnie o zdrowie jak i podniebienie :)


Pyta Wioletta

Czy ten olej nadaje się dla osób, które są na diecie eliminacyjnej i odchudzającej? Lekarz zalecił ograniczenie tłuszczów, a jeśli już to roślinne. Dodam też, ze mam wysoki cholesterol.


Odp: W przypadku osób, które są na diecie eliminacyjnej połączonej z redukcją masy ciała oleje roślinne nadal stanowią ważny element codziennej diety. Tłuszcze jedno i wielonienasycone pełnią w organizmie wiele istotnych funkcji (produkcja hormonów, odbudowa komórkowa) dlatego nie powinny być eliminowane, ale spożywane w umiarkowanych ilościach. Oleje SoRiso doskonale wpisują się, jako smaczny i zdrowy element diety odchudzającej. Biorąc pod uwagę dodatkowe właściwości oleju (np. orynazol, który jest substancją aktywną o szerokim spektrum pozytywnego działania) oraz stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych, wprowadzenie tego oleju do diety może okazać się niezwykle skuteczne również w profilaktyce obniżania cholesterolu.


Pyta Andrzej

Czy olej ryżowy nadaje się do smażenia?


Odp: Pani Katarzyno, jak najbardziej olej ryżowy nadaje się do smażenia. Wynika to z tego, że charakteryzuje się on wysoką temperaturą dymienia, a co za tym idzie nie pali się. Pomaga to nie tylko zapobiec nieprzyjemnemu smakowi potraw i zapachowi w kuchni, ale również przeciwdziała powstawaniu substancji rakotwórczych w smażonej żywności.


Pyta Kasia

Czy olej ryżowy można stosować do masażu ?


Odp: Witam. Jak najbardziej olej ryżowy możemy stosować do masażu tak jak wszystkie oleje pochodzenia naturalnego.. Jednak ważne przed użyciem oleju do masażu jest sprawdzenie czy olej, który zakupiliśmy nie jest wzbogacony o substancje nie pożądane tj. aromaty i barwniki itp. Musimy pamiętać że, każda substancja sztuczna może zwiększyć ryzyko występowania alergii skórnych. Olej ryżowym spokojnie możemy stosować samemu w domu ale również polecam poszukać dobrych salonów kosmetycznych i spa gdzie kosmetolodzy i masażyści stosują olej ryżowy lub kosmetyki z jego dodatkiem lub na jego bazie do zabiegów pielęgnacyjnych. :) Dodam też, że olej ryżowy ma wiele pozytywnych substancji, które wpływają na jakość naszej skóry. Jeżeli cierpi pani na suchą i szorstką skórę lub brak jej świeżego wyglądu i elastyczności to kosmetyki na bazie oleju ryżowego a przede wszystkim sam olej ryżowy wpłynie pozytywnie na jakoś pani skóry. Dzięki substancją takim jak ceramidy, skwalen jak i wysokie stężenie antyutleniaczy sprawią, że skóra nabierze młodzieńczego wyglądu, głębokiego nawilżenia oraz zdrowszego wyglądu.


Pyta Seweryn

Witam jestem mamą dwuletniej Zosi, czy olej ryżowy SoRiso mogę podawać również jej np. do zupki czy usmażyć na nim jej ulubione naleśniczki?


Odp: Olej ryżowy to ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Spożywany w odpowiednich ilościach jest źródłem nie tylko ważnych dla zdrowia tłuszczów, ale również witamin. Olej ryżowy SoRiso to dodatkowo bardzo dobre źródło oryzanolu, który ma korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Z powodzeniem może Pani wprowadzić ten olej do diety dziecka. Nadaje się on zarówno do spożywania na zimno (jako dodatek to sałatek, surówek i zup) oraz do smażenia, ponieważ nadal zachowuje on swoje wartości odżywcze.


Pyta Joanna

Anna
Anna Adaszewska

Anna Adaszewska


Anna Adaszewska - odpowiedzialna za import i bezpośredni kontakt z producentem oleju SoRiso. Wie prawie wszystko na temat tego oleju. W sprawach wymagających wsparcia dietetyka, fizjoterapeuty czy innego specjalisty korzysta z konsultacji profesjonalistów.

Justyna Szafirowska

dietetyk
Justyna Szafirowska


Ukończyła studia o kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobyte w warszawskich szpitalach, poradniach dietetycznych oraz prywatnej działalności są kluczem do sukcesu, jakim jest poprawa zdrowia, samopoczucia oraz samooceny osób, z którymi pracuje.
Prowadzi prelekcje i wykłady dla dzieci, młodzieży, młodych mam oraz osób starszych. Poprzez reedukację żywieniową pomaga osobom mocno zapracowanym zmieniać styl życia na zdrowszy. Współpraca m.in. z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, Uniwersytetem Dzieci czy Nestle Polska pozwoliła jej poznać różne potrzeby i problemy z jakimi borykają się pacjenci mali i duzi.
Praca w Centrum Dietetycznym poprzez wcielanie idei diety zdrowej, ale i smacznej oraz prostej do wykonania, daje jej możliwość pomagania innym zaprzyjaźnić się ze zdrowym sposobem żywienia na zawsze. Szczególnie blisko znane są jej potrzeby i codzienne trudności młodych i zapracowanych osób, które chcą prowadzić intensywny tryb życia w zdrowym stylu.

Agnieszka Piskała

dietetyk
Agnieszka Piskała


Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Swoją karierę w rozpoczęła w Dziale Serwisu Konsumenta Nestlé, gdzie – jako ekspert firmy – udzielała m.in. porad dietetycznych. Obecnie, jako Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A., współtworzy komunikację żywieniową dla produktów Nestlé. Dodatkowo prowadzi szkolenia w zakresie zdrowego żywienia (dla dziennikarzy, pracowników firm, innych dietetyków) oraz wspiera żywieniowo firmę L’Oreal w temacie nutrikosmetyków. Liderka I edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nestlé Nutrition, Health&Wellness.
Autorka wielu artykułów na temat żywienia publikowanych w tytułach prasy kobiecej i parentingowej. Współautorka (razem z Pauliną Smaszcz-Kurzajewską) książki „Mama i tata to my”, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Uczestniczka, w roli prelegenta, szeregu konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka w całej Polsce.

Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o.
All rights reserved