Oryzanol

Niezwykły kompleks estrów, kwasów i związków organicznych. Poznaj jego moc!

Czym jest Oryzanol?


ryzOryzanol to kompleks estrów fitosteroli (campestrolu, stigmasterolu i sitosterolu) i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Pozyskiwany jest z otrębów ryżowych. Przez lata uważanych jedynie za produkt uboczny.
Na tym definicję oryzanolu można by zakończyć, gdyby nie jego potwierdzone naukowo właściwości. Tytułem wstępu odsyłamy do poniższej grafiki obrazującej w jaki sposób oryzanol działa na główne narządy naszego organizmu.
Zachęcamy do zapoznania się z pracami naukowymi potwierdzającymi skuteczność oryzanolu oraz wskazówkami dietetyków jak włączyć ten składnik do swojej codziennej diety.

Mózg


- redukuje zespół objawów menopauzy

- chroni układ nerwowy

- działa antystresowo

mozg

Układ Krwionośny


- pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

- redukuje nadciśnienie

- poprawia ukrwienie skóry

mozg

Skóra


- nawiulża i rozjaśnia skórę

- redukuje powstawanie zmarszczek

- aktywuje gruczoły łojowe

- hamuje powstawanie plam melaninowych

mozg

Mięśnie i kości


- wspomaga przyrost masy mięśniowej

- pomaga w leczeniu osteoporozy

- zwiększa odporność organizmu

mięśnie

Tarczyca


- pomaga w leczeniu nadczynności

mozg

Żołądek


- działa przeciw wrzodowo

- zmniejsza dolegliwości układu pokarmowego

mozg

Wątroba


- obniża poziom cholesterolu

- wspiera pracę wątroby

mozg

Okrężnica


- działa antynowotworowo

- wspomaga ruch perystaltyczny.

mozg

Najwyższa zawartość oryzanolu w oleju SoRiso


porownanie Oleje SoRiso to jedyne oleje na polskim rynku o najwyższej zawartości oryzanolu. Ta niezwykle istotna, z żywieniowego punktu widzenia fitoaktywna substancja, występuje naturalnie z ziarnach ryżu, a jej głównym źródłem jest przede wszystkim nasienna łuska (otręby ryżowe), często traktowana jako produkt uboczny pozyskiwania popularnych na całym świecie białych ziaren ryżu. Jednak to właśnie owa łuska jest najbardziej bogata w składniki odżywcze, którym udowodniono naukowo prozdrowotne działanie na organizm człowieka.
Niestety często w procesie pozyskiwania oleju ryżowego, jego przechowywania, transportu i dystrybucji ulega znacznej dezaktywacji najbardziej cenna dla tego produktu substancja, jaką jest oryzanol. Takie oleje tracą nie tylko swoje właściwości organoleptyczne, ale przede wszystkim wartość żywieniową, która często jest kluczowym benefitem dla konsumenta.
Metoda pozyskiwania olejów ryżowych SoRiso, technologiczne zabezpieczenie przed destrukcyjnymi procesami utleniania oraz odpowiednie pakowanie i transport do Europy zapewniają najwyższą trwałość biologiczną oryzanolu w finalnym produkcie. Oleje SoRiso to nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze, o które dbamy od małego ziarna ryżu, po smaczne i zdrowe potrawy, które zachwycą wielu smakoszy zdrowej kuchni.

Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o.
All rights reserved