Babeczki z kaszy jaglanej z warzywami

Zasadotwórcze koleżanki

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Babeczki z kaszy jaglanej z warzywami

Ciekawa przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło. Kasza jaglana pod taką postacią smakuje nawet dzieciom. Jest bardzo zdrowa!

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na babeczki

  1. Kasze jaglaną wsypać na sito i opłukać pod bieżącą wodą przez kilka minut. Na koniec przelać kasze wrzątkiem. W garnku zagotować 2 szklanki wody i dodać opłukaną kaszę jaglaną, zamieszać i przykryć pokrywką. Kaszę gotować na małym ogniu przez około 14 minut. Ugotowaną kasze bardzo dokładnie odcedzić na sicie z nadmiaru wody i wystudzić.
    DSC05513-m
  2. Cukinię zetrzeć na tarce do jarzyn, na średnich oczkach i odcisnąć z niej nadmiar wody. Paprykę i suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Listki bazylii posiekać. Wystudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać cukinię, paprykę, suszone pomidory, bazylię, olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, tarty żółty ser, rozkłócone jajka, przyprawy i wymieszać na jednolitą masę.
    DSC05516-m
  4. Masę przełożyć do foremek na muffinki (użyłam silikonowych, jeżeli używacie metalowych posmarujcie je olejem). Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec około 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.