Babka cytrynowo-imbirowa

Wilgotny podwieczorek

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Babka cytrynowo-imbirowa

Pyszna wilgotna babka, która zawsze się udaje. Idealny pomysł na stół wielkanocny, oraz pyszna przekąska na co dzień.

smak oleju: imbir smak oleju: imbir GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
  2. Cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny.
  3. Najważniejszym elementem wpływającym na aromat tej babki jest odpowiedni olej. Ja użyłam oleju z ryżu SoRiso o smaku imbiru.
    Wlewanie oleju do szklanki
  4. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  5. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Powinna powstać lekko gęsta masa.
  6. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników.
  7. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników._dsc9916
  8. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.
    Wlewanie masy do formy
  9. Dekorujemy według własnego pomysłu.
    Dekoracja ciasta lukrowanego

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.