Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Toskania, Kalabria, Apulia!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta to po prostu grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Jest wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii i taką wersję przygotujemy! Pierwotnie była prostym daniem rolników – plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na bruscettę

  1. Chleb pokroić w 1,5 cm kromki. Do miseczki wlać 4 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso i po kolei maczać w nim kromki chleba. Chleb z olejem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (olejem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, żeby pieczywo lekko się przyrumieniło. Podpieczony chleb wyjąć z piekarnika.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić miąższ w kostkę, przełożyć do miseczki.
    pomidory w kawałkach
  2. Dodać posiekane listki bazylii, ½ łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę nakładać na podpieczone kromki, na pomidorach ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.
  3. Chleb z pomidorami włożyć do piekarnika na 2-3 minuty (żeby mozzarella się rozpuściła). Podawać od razu po podpieczeniu.
    bruscetta

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.