Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Tak dobre, że nic więcej nie trzeba

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Idealne na śniadanie lub kolację, prawdziwe, domowe pieczywo. Zapach pieczonych bułeczek wypełnia całe domostwo – panuje spokój i harmonia :)

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże staną się płynne. Następnie dodać 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić rozczyn, żeby zaczął pracować.
    DSC04597-m
  2. Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajko, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn, olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso oraz posiekane zioła i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki i ścianek naczynia.
    DSC04598-m
  3. Dużą miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Miksę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    DSC04609-m
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnice i krótko zagnieść, formując z ciasta wałek. Tak uformowane ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować bułeczkę-kuleczkę. Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w blaszce zlepieniem do dołu.
    DSC04625-m
  5. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia bułeczek na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  6. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30 minut. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
    bułeczki ziołowe

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.