Bułki grahamki

Domowe pieczywo

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Bułki grahamki

Te bułki są pyszne i jednocześnie zdrowe... Ich nazwa pochodzi od typu mąki pszennej z całego ziarna, który to natomiast wziął swoją nazwę od twórcy i propagatora prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Drożdże pokruszyłam do miseczki, dodałam cukier i roztarłam, aż drożdże zrobiły się płynne. Następnie dodałam do drożdży łyżkę mąki, pół szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i odstawiłam rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby zaczął pracować.
  2. Do miski wsypałam mąki (pszenną graham i pszenną), dodałam wyrośnięty rozczyn, olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, sól, pozostałą ciepłą wodę i wyrabiałam do momentu, aż ciasto było jednolite i odchodziło od ścianek miski (jeżeli będzie taka potrzeba można dolać trochę więcej wody w czasie wyrabiania).
  3. Wyrobione ciasto przełożyłam do posmarowanej olejem miski, miskę przykryłam i odstawiłam ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1, 5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Wyrośnięte ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobiłam i podzieliłam na 8 równych części. Z ciasta kolejno formowałam bułeczki i układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blachę z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na ok. 20 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki posmarowałam ciepłą wodą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na 30 minut.
    Upieczone bułeczki studziłam na kratce.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.