Burgery z czerwonej soczewicy

Uwodzą nawet mięsożerców

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Burgery z czerwonej soczewicy

Tak przygotowane kanapki spodobają się zwłaszcza maluchom ale nie pogardzi nimi nawet wieloletni koneser golonek czy steków. Oczywiście dla dzieci można przygotować wersję z innym olejem SoRiso – np. orient lub naturalnym.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na burgery

  1. Soczewicę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do garnka z gotującą się wodą i gotować na małym ogniu przez 10 min. Ugotowaną soczewicę dokładnie odsączyć z wody na sicie i wystudzić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso, dodać pokrojoną cebulę, startą marchewkę i podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Podsmażoną cebulę i marchewkę przełożyć do soczewicy. Dodać pestki dyni, słonecznik, płatki owsiane, posiekaną kolendrę, przyprawy (sól, pieprz, curry, pokrojony kminek), jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, łyżką nakładać masę formując kotlety. Blachę z kotletami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 40 min.
    pieczenie burgerów
  5. Upieczone kotlety podawać w bułce z sałatą, cebulą i ulubionymi sosami.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.