Carpaccio z buraków

Dobrze wygląda i tanio kosztuje

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Carpaccio z buraków

Pieczone buraki smakują inaczej niż gotowane – są sprężyste i mniej wodniste. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do lunchu lub obiadu. W upalne dni idealnie gaszą pragnienie – są źródłem minerałów i dostarczają energii.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Buraki umyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż buraki będą miękkie (ok. 1-1, 5 h w zależności od wielkości buraków).
  2. Upieczone buraki wyjąć z piekarnika, wystudzić, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (najłatwiej jest użyć tarki z nożem). Plasterki buraków ułożyć na talerzu tak, żeby na siebie zachodziły.
  3. Buraki posypać liśćmi rukoli, cienko pokrojonym parmezanem (ładne wiórki można otrzymać używając obieraczki do warzyw) i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Carpaccio posypać solą i pieprzem, a następnie skropić olejem o smaku czosnku SoRiso i octem balsamicznym.

obrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.