Ciasto imbirowe z gruszkami

„A tymczasem leżę pod gruszą...”

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ciasto imbirowe z gruszkami

Aromat pieczonych gruszek to wyjątkowo mocny bodziec do polepszenia humoru w jesienno-zimowe wieczory. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają też bor – pierwiastek poprawiający pracę mózgu.

smak oleju: imbir smak oleju: imbir DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut (aż masa zrobi się puszysta i zwiększy swoją objętość). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce olej SoRiso o smaku imbiru. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować jedynie do połączenia składników.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  4. Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pokrojone gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch ciasta.
  5. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra i dół) i piec przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto przestudzić w lekko uchylonym piekarniku przez około 15-20 minut, a następnie przełożyć na blat do całkowitego ostudzenia.
    Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.