Ciasto limonkowo-bananowe

Egzotycznie i pożywnie

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ciasto limonkowo-bananowe

Tak przygotowane ciasto smakuje wybornie! Pamiętajmy, że banan jest wspaniałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie, wspomaga pracę mięśni i układ nerwowy. Idź śladami Adama Małysza!

smak oleju: limonka smak oleju: limonka GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na ciasto bananowe

  1. Banana rozdrobnić blenderem.
    masa na ciasto
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, brązowy cukier i wymieszać. Następnie mieszając dodać jajko, jogurt naturalny, olej z ryżu o smaku limonki SoRiso, zblendowanego banana i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
  3. Blachę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto.
    DSC04917-m
  4. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki wystudzić na kratce.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć łyżką z sokiem z cytryny i gorącą wodą (wodę najlepiej dodawać porcjami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru). Tak przygotowanym lukrem pokryć wierzch wystudzonego ciasta.
    bananowe ciasto

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.