Ciasto z czereśniami

Przepis idealny

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ciasto z czereśniami

Czereśnie są smaczne i zdrowe, posiadają liczne, udokumentowane właściwości zdrowotne. Zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze działają odmładzająco. Ponadto korzystnie wpływają na stawy i tarczycę.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na ciasto

  1. Jajka wbić do miski, dodać cukier (zwykły i waniliowy) i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 min (do uzyskania jasnej, puszystej masy). Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlać (cały czas miksując) olej SoRiso 100% naturalny.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na małych obrotach miksera wmiksować do ciasta.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (albo natłuścić i posypać bułką tartą). Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i wyrównać.
  4. Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki (przy użyciu drylownicy lub przekrawając każdą czereśnię na pół). Czereśnie ułożyć na wierzchu ciasta.
  5. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, następnie zdjąć obręcz tortownicy i posypać cukrem pudrem.
    ciasto czereśniowe

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.