Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Łódeczki same wpływają do ust

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Wspaniałą cechą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo to oczyszcza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy zgadze. Może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małym dzieciom.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Cukinie dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Z cukinii wydrążyć miąższ uważając żeby nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek również pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso i podsmażyć cebulę, gdy cebula będzie już szklista na patelnię przełożyć czosnek, podsmażyć ok. 1 min., następnie dodać mięso mielone i posiekany miąższ cukinii, doprawić solą, pieprzem, słodka papryką i podsmażyć przez kilka minut.
  3. Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć gorącą wodą, następnie zdjąć skórkę, przekroić pomidory na cztery części, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory przełożyć na patelnię z mięsem. Podsmażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażony farsz zdjąć z palnika, dodać 3 łyżki tartego parmezanu i wymieszać.
  4. Wydrążone cukinie posypać solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania lub blaszkę posmarować łyżką oleju z ryżu o smaku chili SoRiso i przełożyć do niego cukinie. Do każdej połówki cukinii przełożyć farsz.
  5. Blachę z cukiniami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec około 35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać cukinie pozostałym parmezanem, ja dodatkowo dołożyłam również pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.