Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Nie tylko na wigilijny stół

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Przekąska atrakcyjna i smaczna a wcale nie taka trudna do wykonania! Niebagatelny też jest bardzo mały koszt w porównaniu do kupnych wypieków. Przepis można wzbogacić o zioła, które nadadzą indywidualnego charakteru.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


Ciasto drożdżowe

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dodać 1 łyżkę mąki, mleko (ciepłe, ale nie gorące), wymieszać i odstawić w cieple miejsce żeby rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, rozkłócone jajko i wyrobić gładkie ciasto (można użyć miksera z hakiem).
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość)

Farsz

  1. Kapustę pokroić i obgotować przez około 20 minut, następnie odsączyć na sicie i dokładnie odcisnąć z wody.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego o smaku czosnku SoRiso, na rozgrzany olej przełożyć cebulę i smażyć, aż cebula zrobi się szklista, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec przełożyć na patelnię obgotowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać (jeżeli farsz będzie za suchy dodać więcej oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso).
  4. Farsz podsmażyć przez ok. 4-5 min, następnie przestudzić.

Paszteciki

  1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt.
  2. Na brzegu ciasta ułożyć farsz i zwinąć ciasto tak, żeby otuliło farsz.
    zawijanie pasztecików
  3. Wałek z ciasta pokroić na kawałki o szerokości ok. 2,5-3 cm (u mnie wyszło 15 szt.).
  4. Paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (rozcięciem do dołu). Wierzch pasztecików posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  5. Blachę z pasztecikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 10-12 min.
    Upieczone paszteciki wystudzić na kratce.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.