Dynia faszerowana mięsem mielonym

Kolejne dobro z Ameryki Środkowej

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Dynia faszerowana mięsem mielonym

Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się też w formie frytek. Uwaga dla cukrzyków: dynia maj wysoki indeks glikemiczny!

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Dynię piżmową dokładnie umyłam, przekroiłam na pół, usunęłam pestki i wydrążyłam miąższ uważając aby nie uszkodzić skóry. Następnie ułożyłam dynie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obie połówki posmarowałam (w środku i na zewnątrz) olejem z ryżu o smaku chili SoRiso, ułożyłam dynię rozcięciem do dołu i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso, dodałam drobno pokrojoną cebulę i podsmażyłam, do podsmażonej cebuli dodałam mielone mięso, drobno posiekany czosnek, doprawiłam solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, wymieszałam i podsmażyłam przez ok. 8 min.
  3. Następnie dodałam na patelnię pokrojony w małą kostkę miąższ wydrążony z dyni i smażyłam kolejnych 8 minut. Gdy mięso i dynia już się podsmażyły, dodałam na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wymieszałam i smażyłam ok. 5 minut.
  4. Na koniec dodałam do mięsa z warzywami pokrojony na małe kawałki ser feta i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełniłam połówki dyni.
  6. Dynie z farszem ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam 30 minut.
    Faszerowaną dynię podałam od razu po upieczeniu.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.