Frittata ze szparagami

Afrodyzjak nie tylko dla chłopaków

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Frittata ze szparagami

Szparagi są pożywne i bagate w białko, są dobrym źródłem błonnika i wielu minerałów i witaminy A. Są lekkostrawne. Warto jej jeść nie tylko w sezonie!

smak oleju: limonka smak oleju: limonka GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki, łodygi obrać. Obrane szparagi pokroić na mniejsze kawałki (odcinek z główką zostawiałam dłuższy – dokładnie taki jak szerokość naczynia do zapiekania). Na patelni rozgrzać olej z ryżu o smaku limonki SoRiso, przełożyć szparagi i podsmażyć pod przykryciem często mieszając, przez około 5-6 minut, aż szparagi zmiękną.
    smażenie szparagów
  2. Do miski wbić jajka, dodać śmietankę i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na małe kawałki ser gorgonzola, szparagi (tylko części bez główek), sól, pieprz, wymieszać. Naczynie do zapiekania o wymiarach 20×12 cm posmarować olejem z ryżu o smaku limonki SoRiso, przełożyć masę jajeczną (do 2/3 wysokości naczynia), na górze ułożyć szparagi z główkami, posypać solą, pieprzem i chili.
  3. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20-25 min.
    Upieczoną frittatę od razu podawać.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.