Frytki z batatów z guacamole

Czy tak jadali Aztekowie?

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Frytki z batatów z guacamole

Bataty doceniła ostatnio NASA wybierając słodkie ziemniaki jako jedno z warzyw zaopatrzenia na wyprawy kosmiczne! My też powinnyśmy je spożywać. Ciężko bowiem znaleźć coś bogatszego w beta karoten, który zamieniany jest w organizmie w witaminę A... Lekką słodycz batatów przełamujemy przez dodanie past, dipów lub przypraw.

smak oleju: chili smak oleju: chili DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


bataty

  1. Bataty obrać, pokroić w słupki, umyć podz bieżącą wodą i osuszyć. Osuszone bataty przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę oleju SoRiso smaku chili, 3 łyżki oleju naturalnego SoRiso, sól i wymieszać.
  2. Dużą blachę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią obtoczone w oleju frytki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 25-30 minut. Upieczone frytki można posypać posiekaną kolendrą.
  3. Awokado obrać, wyjąć pestkę, a miąższ przełożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę oleju z ryżu o smaku chili SoRiso, 1-2 ząbki czosnku, kolendrę, sól, pieprz i zmiksować blenderem na gładką masę.
    frytki z batatów

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.