Kalafior pieczony w całości

Bardzo prosty przepis

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Kalafior pieczony w całości

Kalafior to bardzo tanie i wartościowe warzywo. Warto go również spożywać w niewielkich ilościach na surowo... My proponujemy pieczony – nie sprawia problemu z nieprzyjemnym zapachem tak jak po gotowaniu a smakuje lepiej.

smak oleju: limonka smak oleju: limonka DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Z kalafiora odciąć liście i wyciąć twardy trzpień, uważając żeby nie odciąć różyczek, kalafior musi zostać w całości.
  2. Kalafiora umyć i osuszyć. W przypadku dużych kalafiorów lub okazów zimowych można kalafiora obgotować przez 5-10 minut we wrzątku z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, przy młodych kalafiorach nie jest to konieczne.
  3. Przygotować marynatę: do miseczki wsypać wędzoną paprykę, sól, pieprz, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z ryżu o smaku limonki SoRiso, wodę i wymieszać do otrzymania gęstej marynaty. Marynatę nałożyć na kalafiora, dokładnie rozprowadzając ja po całej powierzchni.
  4. Blachę do pieczenia natłuścić olejem, ułożyć na niej kalafiora z przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 1 godziny.
  5. Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika i od razu podawać.
    kalafior pieczony

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.