Karp z pieczarkami i cebulką

Coś dla krytyków wigilijnych

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Karp z pieczarkami i cebulką

Pyszny, delikatny sposób na karpia. Tak przygotowany karp smakuje nawet tym którzy za nim nie przepadają. A czasami trzeba!

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Dzwonka karpia dokładnie umyć osuszyć (żeby ryba nie miała posmaku mułu, można ją dzień przed przygotowaniem obłożyć pokrojoną w krążki cebulą, przykryć i włożyć do lodówki), następnie posolić i posypać pieprzem cytrynowym.
    dsc03409-m
  2. Mąkę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem cytrynowym, i obtaczać kolejno dzwonka.
    karp przed smażeniem
  3. Na patelni rozgrzać olej SoRiso i usmażyć dzwonka z karpia na złoty kolor.
    wlewanie olejusmażenie karpia
  4. Usmażonego karpia przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  5. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oleju o smaku chili SoRiso, doprawiając do smaku solą i czarnym pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do naczynia z karpiem, a na patelnie, na której się smażyły wlać 1 łyżkę SoRiso przełożyć pokrojone w półplasterki cebule, posiekany czosnek i podsmażyć. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełożyć do naczynia z karpiem i pieczarkami.
  6. Wierzch potrawy polać olejem, naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec przez 20 min.
    polewanie olejem przed zapiekaniem
    Upieczonego karpia wyjąć z piekarnika i podawać natychmiast 🙂

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.