Kotlety z czerwonej soczewicy

Polowanie na czerwony kotlecik

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Kotlety z czerwonej soczewicy

Po soczewicę warto sięgać systematycznie. Jest bogatym źródłem białka przyswajalnego w 85%, dlatego zalecana jest w diecie wegetarian i wegan. Odmiana czerwona jest szybka w przygotowaniu.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. W garnku zagotowałam 2 szklanki wody, wsypałam czerwoną soczewicę i gotowałam na średnim ogniu przez 10 minut (aż soczewica zmiękła). Ugotowaną soczewicę odcedziłam z nadmiaru wody na sicie, a następnie odcisnęłam. Wystudzoną soczewicę przełożyłam do miski.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
  3. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju z ryżu naturalnego 100% SoRiso, dodałam cebulę i podsmażyłam aż cebula zrobiła się szklista, następnie dodałam czosnek i smażyłam jeszcze minutę. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełożyłam do miski z soczewicą, dodałam płatki owsiane, jajko, natkę pietruszki, doprawiłam ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem wymieszałam i uformowałam kotlety.
  4. smażenie
    Na patelni rozgrzałam 4 łyżki oleju z ryżu naturalnego 100% SoRiso i smażyłam kotlety z dwóch stron po około 4 minuty. Gotowe!

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.