Krewetki na sałatce z cytrusów

Nieziemska – bo morska przekąska

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Krewetki na sałatce z cytrusów

Pyszna, lekka potrawa dla miłośników owoców morza. Warto spróbować szczególnie, że teraz krewetki są dostępne już za kilkanaście złotych (w sklepach sieciowych). Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam oleje ryżowe SoRiso.

smak oleju: orient smak oleju: orient GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Krewetki umyłam, rozmroziłam i osuszyłam. Następnie posoliłam i polałam je olejem z ryżu SoRiso o smaku chili.
    Polewanie krewetek olejem
  2. Dodałam sos pad thai i wymieszałam. Odstawiłam na 30 minut.
  3. Zabrałam się za przygotowanie cytrusów. Grejpfruta obrałam ze skórki i usunęłam wszystkie białe błonki.
  4. Pomarańczę obrałam, usunęłam białe elementy i wymieszałam w grejpfrutem.Cytrusy do sałatki
  5. Dolałam 2 łyżki SoRiso – oleju z ryżu o smaku limonki. Dodałam umyte i osuszone kiełki rzodkiewki. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam.
  6. Wlałam na patelnię SoRiso olej z ryżu o smaku przypraw orientalnych. Ten olej po rozgrzaniu pachnie przepięknie.
    _dsc9605
  7. Następnie zabrałam się za przygotowanie ciasta. Wlałam mleko, wbiłam jajko, dodałam pokrojoną drobno małą marynowaną papryczkę chili i wsypałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
  8. Krewetki osuszyłam. Chwytałam za ogonki i maczałam w cieście. Tak przygotowane krewetki smażyłam do zarumienienia (z dwóch stron) na oleju z ryżu SoRiso o smaku orientalnym. Smażenie trwa jakieś 5 – 8 minut.
    Smażenie krewetek
  9. Krewetki po usmażeniu odsączyłam. Na talerzu ułożyłam wcześniej przygotowane cytrusy z kiełkami. Na cytrusach ułożyłam gorące krewetki. Połączenie cytrusów, oleju smakowego SoRiso i krewetek jest nieziemskie. Uwielbiam ten smak.
    Sałatka z krewetkami

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.