Krucha pianka

Ciasto z truskawkami

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Krucha pianka

Przepyszne, kruche ciasto z owocami i delikatną pianką z budyniu. Przepis ten dostałam kilka lat temu do mojej koleżanki Zosi i zawsze chętnie je piekę, gdy spodziewam się gości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje, a gwarantuję, że domownicy również będą zachwyceni. To idealne ciasto do kawy. Ciasto kruche możecie zagnieść sobie dzień wcześniej (np. wieczorem) i włożyć do lodówki.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Do przygotowania tego ciasta nie jest wymagana temp. pokojowa produktów (mogą one być z lodówki). Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzuciłam do misy i szybko zagniotłam. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części (drugą część odkroiłam troszeczkę większą – ta będzie do wyłożenia dołu tortownicy), obie zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 40 min. do lodówki.
    masło
  2. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Kiedy ciasto się schłodziło starłam je na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Delikatnie ugniotłam i wyrównałam spód. Włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu; grzanie góra – dół) i piekłam 20 min. (do zezłocenia). Gdy ciasto się upiekło odłożyłam do wystudzenia. W tym czasie umyłam, odszypułkowałam truskawki i przekroiłam je na połówki.
    truskawki
  3. Gdy ciasto wystygło zaczęłam przygotowywać masę. Białka ubiłam ze szczyptą soli i powoli po łyżce dodawałam cukry cały czas miksując. Następnie dosypywałam budynie również cały czas miksując. Na koniec wlewałam powoli olej ryżowy SoRiso (miksując).
    _DSC1280
  4. Gdy składniki się połączyły wyłożyłam je na podpieczony wcześniej spód.
    _DSC1281
  5. Na truskawki starłam drugą część ciasta. Ciasto piekłam w temp. 190 stopni przez ok. 30 – 35 min. (bez termoobiegu; grzanie góra – dół). Kiedy ciasto wystygło posypałam je cukrem pudrem.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.