Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Sposób na chińczyka

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pyszny obiad o orientalnym smaku. Aromatyczny i pobudzający zmysły posiłek. Nie sprawi ciężkości brzucha jak niektóre dania z budek ze wschodnim jedzeniem! Nie zrobią się Ci też skośne oczy...

smak oleju: orient smak oleju: orient GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


DSC04112-m

  1. Filety z kurczaka umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, przełożyłam do miski, dodałam 3 łyżki oleju z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso i 2 łyżki sosu sojowego, dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane mięso włożyłam do lodówki na około 30 min. Po tym czasie rozgrzałam patelnię (bez tłuszczu) i przełożyłam na nią mięso wraz z marynatą, podsmażyłam do zarumienienia mięsa.

    DSC04117-m

  2. Podsmażonego kurczaka zdjęłam z patelni.
    Marchewkę obrałam i pokroiłam w słupki. Paprykę pokroiłam w kostkę.
    Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Pędy bambusa odcedziłam z zalewy. Ananasa odcedziłam z zalewy (zachowując zalewę) i pokroiłam na nieduże kawałki.
  3. Na tę samą patelnię, na której smażył się kurczak, wlałam 2 łyżki oleju z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso, mocno rozgrzałam.
    DSC04119-m
  4. Na rozgrzany tłuszcz przełożyłam pokrojoną marchewkę, chwilę podsmażyłam, następnie dodałam pokrojoną cebulę, paprykę i pędy bambusa.
  5. Podsmażyłam mieszając aż warzywa lekko zmiękną, następnie przełożyłam do warzyw ananasa. Na patelnię wlałam 2 łyżki sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec na patelnię przełożyłam podsmażonego kurczaka.
    DSC04121-m
  6. W misce wymieszałam wodę, zalewę z ananasów, mąkę ziemniaczaną, brązowy cukier, przecier pomidorowy i olej ryżowy. Tak przygotowany sos wlałam na patelnię z kurczakiem i warzywami, i gotowałam mieszając (sos musi się zagotować). Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

Podawałam z gotowanym ryżem.


KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.