Leczo z indykiem

Myślał indyk o leczeniu

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Leczo z indykiem

Leczo (węg. lecsó) − węgierska potrawa która ma milion odmian tak jak azjatyckie curry. Warto ją przygotować w sezonie gdy warzywa są tanie i zerwane prosto z pola. Olej SoRiso jest tu ważnym składnikiem!

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na leczo

  1. Indyka umyć i pokroić na małe kawałki. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać dwie łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, po pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, wymieszać. Przyprawione mięso odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzać głęboki rondel, przełożyć mięso razem z marynatą i obsmażyć z każdej strony.
  2. Podsmażone mięso wyjąć z rondla.
  3. Cukinie pokroić w półplasterki.
    Papryki pokroić w paseczki (w wersji dla dzieci można strąki papryki opiec w piekarniku – ok. 20 min. w 180 stopniach, aż skórka zrobi się czarna, a następnie obrać ze skórki i pokroić w paseczki).
    Cebulę pokroić w cienkie piórka.
    Pomidory obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kosteczkę.
  4. W rondlu, w którym smażyło się mięso rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, przełożyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dołożyć cukinię i papryki, i smażyć około 5 minut.
  5. Gdy warzywa zmiękną, przełożyć do rondla podsmażone mięso i pomidory (na tym etapie można leczo podlać odrobiną wody). Leczo gotować aż pomidory się rozpadną i doprawić do smaku.

obrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.