Łopatka wieprzowa

Duszone mięso z marchewką

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Łopatka wieprzowa

Propozycja szybkiego obiadu. Wymaga chwili cierpliwości aby mięso było miękkie i aromatyczne. Dzięki smażeniu na oleju ryżowym potrawa jest zdrowsza i smaczniejsza.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Łopatkę wieprzową umyłam, osuszyłam i pocięłam na kawałki (może być kostka lub mniejsze paseczki). Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięso, przyprawy (pieprz, oregano, bazylię) i dodałam olej ryżowy
    Smażenie na oleju SoRiso
  2. Mięso obsmażałam na patelni przez 3 – 4 minuty z każdej ze stron.
  3. Następnie mięso przełożyłam do garnka i zalałam 1 szklanką wody.
  4. Umyłam, obrałam i pokroiłam marchewkę (zwykle kroję ją w półplasterki). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
  5. Marchewkę i czosnek dodałam do mięsa. Następnie posoliłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
    Duszona łopatka
  6. Pod koniec duszenia do mięsa dodałam posiekany koperek.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.