Łosoś w pomarańczach

Słońce zaświeci z półmiska

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Łosoś w pomarańczach

Odmiana dla fanów norweskiego skarbu. Słodko-kwaśna kombinacja z niesamowitym aromatem. Podobno zapach pomarańczy działa antydepresyjnie...

smak oleju: limonka smak oleju: limonka GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Łososia umyć i osuszyć.
    składniki do łososia
  2. W miseczce wymieszać sos sojowy, sok i skórkę z pomarańczy, miód, olej SoRiso o smaku limonki , doprawić odrobiną pieprzu i chili.
    marynata do łososia
  3. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć łososia i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Po upływie godziny, wyjąć łososia z marynaty i przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem SoRiso. 3 pomarańcze obrać ze skórki (skórkę należy ściąć razem z białą częścią), a następnie wykrawać z nich filety bez błonek. Filety z pomarańczy ułożyć w naczyniu obok łososia.

    ucieranie skórki z pomarańczy

  5. Wierzch łososia polać 2-3 łyżkami marynaty, w której moczył się łosoś. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec przez 25 minut.
  6. Marynatę pozostałą po rybie można przelać do garnuszka i gotować, aż zgęstnieje. Upieczoną rybę można podawać samą, polaną sosem powstałym z marynaty lub skropioną olejem.
    Łosoś w pomarańczach

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.