Łosoś w sosie teriyaki z makaronem

Azja express!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Łosoś w sosie teriyaki z makaronem

Łosoś po japońsku? Czemu nie! Można oczywiście do tego przepisu użyć np. dorsza, sandacza lub karpia ale oczywiście w formie filetu.

smak oleju: orient smak oleju: orient DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. W miseczce wymieszać 1 szklankę wody, brązowy cukier, sos sojowy i sok z limonki.
    Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm i przełożyć do marynaty. Łososia w marynacie wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Makaron Chow Mein ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać olej z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso, przełożyć odsączonego z zalewy łososia (zalewę zostawić) i podsmażyć przez około 4-5 min. Podsmażonego łososia zdjąć z patelni, a na patelnię wlać marynatę z łososia, gdy marynata zacznie się gotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody, wymieszać. Gdy sos się zagotuje przełożyć do niego łososia, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, posiekany szczypiorek, ugotowany makaron, wymieszać, podgrzewać przez 2-3 minuty i podawać.
  4. Na talerzach posypać danie posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.