Papryka faszerowana kaszą

Bałkańskie przysmaki

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Papryka faszerowana kaszą

Tak podane danie sprawi wiele radości przy stole. Aromat pieczonej papryki działa jak zaklęcie! Samo zdrowie! Kasza bulgur użyta w tym przepisie jest łatwostrawna i zalecana w wielu dietach – ma niski indeks glikemiczny (IG = 46).

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki do faszerowania

  1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku i podsmażyć pieczarki.
  2. Kaszę bulgur ugotować na sypko i przestudzić.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
    składniki posiekane
  4. Ugotowaną, przestudzona kaszę przełożyć do miski, dodać podsmażone pieczarki, pokrojone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki kuleczki mozzarelli, posiekany szczypiorek, 2 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku, wymieszać, a następnie doprawiać do smaku solą i pieprzem.
  5. Papryki umyć, odciąć górę i uważając, żeby nie przedziurawić papryki, wydrążyć pestki ze środka. Papryki wypełnić farszem.
    Naczynie do zapiekania posmarować olejem z ryżu o smaku czosnku SoRiso i przełożyć do niego papryki.
  6. Naczynie z paprykami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut.
    Papryki podawać od razu po upieczeniu.

 


obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.