Pasztet jajeczny

Najprostszy przepis na sukces

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pasztet jajeczny

Kto raz zasmakował takiego pasztetu będzie do niego wracał i to nie tylko na Wielkanoc. Ekonomiczny, pożywny i zdrowy. Oczywiście możliwa jest wersja z innym smakiem SoRiso. Dla wegetarian i nie tylko!

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na sałatkę jajeczną

  1. 10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
  2. W pozostałych dwóch surowych jajkach oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, dodać cebulę, czosnek i podsmażyć do zarumienienia.
    smażenie cebuli
  4. Do ugotowanych jajek dodać surowe żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek i szczypiorek, 2 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, sól, pieprz i wymieszać, następnie delikatnie wmieszać do masy pianę ubitą z białek.
  5. Keksówkę o wymiarach ok. 22×8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę jajeczną. Blaszkę z pasztetem jajecznym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 45 minut.
    pasztet przed upieczeniem
  6. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do ostygnięcia.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.