Pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy z jajkami

Oszczędzamy zająca – pieczemy soczewicę

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy z jajkami

Pyszny wegetariański pasztet, który pokocha Twoja rodzina. Idealna propozycja np. na wielkanocny stół.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Czerwoną soczewicę dokładnie opłukać na sicie, następnie przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować na średnim ogniu do rozgotowania soczewicy (około 15 min). Ugotowaną soczewicę odsączyć dokładnie na sicie.
    składniki na pasztet
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    marchewka
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso i podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie już szklista przełożyć na patelnię marchewkę, dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, słodką paprykę) i podsmażyć około 5 minut.
  4. Następnie przełożyć na patelnię odsączoną soczewicę i smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Tak otrzymaną mieszankę warzywną przestudzić.
  5. Z 3 jajek (tych nie ugotowanych) oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
    DSC05462-m
  6. Do miski przełożyć wystudzone warzywa, dodać surowe żółtka, olej z ryżu SoRiso naturalny 100% i wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie do masy ubitą pianę z białek.
  7. Keksówkę o wymiarach 9×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć 2/3 masy, wyrównać i docisnąć. Na masie ułożyć obrane, ugotowane na twardo jajka (lekko wciskając je w masę). Na wierzchu wyłożyć pozostałą masę warzywno-jajeczną, dociskając dokładnie, żeby w pasztecie nie było dziur.
    układanie pasztetu
  8. Blaszkę z pasztetem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) na około 45 minut (jeżeli wierzch pasztetu będzie się zbyt mocno rumienił, można go przykryć papierem do pieczenia).
    Upieczony pasztet wyjąc z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.
    Pasztet podawać na zimno.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.