Pieczone chipsy tortilla

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pieczone chipsy tortilla

Wspaniały dodatek na spotkanie ze znajomymi, nie można się od tego oderwać. Warto przygotować większą porcję niż podaje nasz przepis.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


DSC06416-m

  1. Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól, przyprawy, wlać gorącą wodę, dodać olej z ryżu o smaku chili SoRiso i wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło, można podsypać trochę mąką kukurydzianą.
  2. Zagniecione, zwarte ciasto odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
    DSC06418-m
  3. Stolnicę posypać mąką kukurydzianą i przełożyć na nią kawałek ciasta. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką w razie konieczności, na bardzo cienki placek. Placek pokroić na paski, a następnie każdy pasek pokroić na trójkąty. Z pozostałym ciastem postąpić w ten sam sposób.
    DSC06422-m
  4. Trójkąty z ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 8-10 minut.
  5. Upieczone chipsy podawać z ulubionym sosem. Swoje podałam z jogurtem naturalnym doprawionym solą, pieprzem, chili i szczypiorkiem.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.