Pieczone młode warzywa

To idzie młodość, młodość, młodość!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pieczone młode warzywa

Kartofle i szparagi to wspaniałe źródło energii i minerałów jednak im dłużej są przechowywane tym bardziej tracą wartości odżywcze a zyskują niekorzystne substancje z pleśni, grzybów. Ziemniaki kiełkujące i zieleniejące nie powinny być spożywane. Nie spożywamy bulw, które wewnątrz mają brązowe obszary – trzeba je wyrzucić w całości. Jedz młode!...

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Ziemniaki dokładnie umyłam, zdrapałam skórkę, duże przekroiłam na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki umyłam, oskrobałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam końcówki i pokroiłam na kawałki. Cukinię umyłam i pokroiłam w plasterki.
  3. Czosnek rozgniotłam w łupinie.
  4. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, przełożyłam ziemniaki, marchewkę, czosnek, posypałam solą i polałam olejem SoRiso.Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) na 30 minut.
  5. Po tym czasie dodałam do naczynia szparagi i cukinię, wymieszałam warzywa i przykryłam naczynie. Warzywa piekłam 10 minut. Następnie zdjęłam przykrywkę i piekłam warzywa jeszcze 10 minut.
  6. Upieczone warzywa doprawiłam solą, pieprzem, drobno posiekanym koperkiem i podawałam.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.