Pieczone placki ziemniaczane

Bez smażenia, bez grubienia

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pieczone placki ziemniaczane

Lżejsza wersja placków ziemniaczanych bez smażenia, przecież nie wszyscy chcą i mogą jeść takie potrawy. Ta wersja placków jest równie chrupiąca a mniej tucząca.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


 

składniki na placki

  1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, olej z ryżu o smaku chili SoRiso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i wszystko dokładnie wymieszać.
    olej do startych ziemniaków
  2. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem z ryżu o smaku chili SoRiso) i łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej formując placki.
    DSC03975-m
  3. Blachę z plackami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 25 minut, następnie wyjąć blachę z piekarnika, obrócić placki na drugą stronę i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
    DSC03978-m
  4. Upieczone placki można podać z sosem jogurtowym. Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    DSC03981-m

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.