Pieczony kalafior w orzechowej marynacie

Bogactwo smaku

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pieczony kalafior w orzechowej marynacie

Kalafior to bardzo tanie i wartościowe warzywo. Warto go również spożywać w niewielkich ilościach na surowo... My proponujemy pieczony – nie sprawia problemu z nieprzyjemnym zapachem tak jak po gotowaniu a smakuje lepiej.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Kalafiora umyłam, osuszyłam i podzieliłam na różyczki. Do miski przełożyłam składniki marynaty: 100% krem SoWell, sos sojowy, olej z otrębów ryżowych SoRiso, drobno posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, sól, pieprz i wymieszałam do uzyskania jednolitej marynaty.
  2. Do tak przygotowanej marynaty przełożyłam różyczki kalafiora i dokładnie obtoczyłam je marynatą. Miskę z kalafiorem przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przełożyłam kalafiora do naczynia do zapiekania, naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół). Po 15 minutach pieczenia zdjęłam przykrywkę z naczynia i piekłam kalafiora jeszcze 20 minut.
  3. Pieczone różyczki kalafiora podałam z miętowym sosem jogurtowym (jogurt naturalny wymieszany z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i doprawiony do smaku solą i pieprzem).

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.