Pierniczki na oleju

Sekret babcinego kredensu

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pierniczki na oleju

Takie łakocie schowane gdzieś w kuchni sprawią, że dzieci i wnuki wpadną do niej jak do komputera! Zapach pieczonych pierniczków działa nie tylko w okresie Świąt. Aromaterapia pierwszej klasy!

smak oleju: imbir smak oleju: imbir GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Do miski wsypać mąki pszenną i gryczaną, dodać sodę, cukier puder, miód, jajko, olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, łyżkę oleju z ryżu o smaku imbiru SoRiso, jogurt naturalny, przyprawę do piernika i zagnieść jednolite ciasto (można użyć miksera z hakiem). Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  2. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5 cm. W cieście wykrawać ciasteczka i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    wycinanie pierników
  3. Blachę z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i piec 10 minut. Upieczone pierniczki studzić na kratce.Pierniczki przechowywane z zamkniętym pojemniku pozostaną miękkie.
    pierniki w puszce

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.