Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Co ma piernik do wiatraka!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Kolejny przepis zaproponowany przez uczennice Zespołu Szkół Nr I w Kędzierzynie-Koźlu. Palce lizać!

smak oleju: imbir smak oleju: imbir GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Do garnka wlewamy olej SoRiso, dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, cynamon, kawę i kakao, całość dokładnie mieszamy z mlekiem i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
  2. Masę studzimy, dodajemy jaja i przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Ciasto przelewamy do foremki (keksówki).
  3. Piernik pieczemy w temperaturze 175°C przez 50 minut.
  4. Upieczony piernik studzimy przekrawamy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
  5. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy pokruszona czekoladę deserową. Tak przygotowaną polewą oblewamy powierzchnię piernika.

Pyszny piernik gotowy, życzymy smacznego!

Kółko Cukiernicze ZS1 logo
Kółko cukiernicze ZS 1 na facebooku: www.facebook.com/kolkocukiernicze/

uczennice ZS nr 1

Piernik przygotowany przez uczennice


KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.