Piernikowe muffinki

Małe jest piękne

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Piernikowe muffinki

Słowo muffin zapewne pochodzi z języka niemieckiego gdzie oznacza liczbę mnogą od ciasteczko. Ale też Francuzi podobnie mówili na małe chlebki lub racuchy. Tak czy owak – smakują pysznie i są łatwe do przygotowania!

smak oleju: imbir smak oleju: imbir GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Do jednej miski wsypać suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i wymieszać.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, olej o smaku imbiru SoRiso i wymieszać (rózgą lub widelcem).
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać do ciasta powidła śliwkowe i wymieszać.
  4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć porcję ciasta.
    muffinki w foremkach
  5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni (grzanie góra i dół) i piec muffinki przez 20 minut.
  6. Upieczone muffinki przełożyć na kratkę do wystudzenia.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.