Pierogi z łososiem

Trochę po kaszubsku

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pierogi z łososiem

Kaszubi uwielbiają pierogi ze śledziami – my proponujemy wersję bardziej dietetyczną. Do przepisu można użyć bałtyckiej lub atlantyckiej odmiany łososia.

smak oleju: limonka smak oleju: limonka GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej z ryżu 100% naturalny SoRiso i podlewając gorącą wodą zagniatać ciasto (najlepiej przy użyciu robota z hakiem). Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min, żeby odpoczęło.
  2. Łososia umyć, wysuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch ryby polać 2 łyżkami oleju z ryżu o smaku limonki SoRiso i sosem sojowym. Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra i dół) przez ok. 15 min. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie podzielić widelcem na części i przełożyć do miski.
  3. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju z ryżu 100% naturalny SoRiso, aż zrobi się szklista.
  4. Podsmażoną, przestudzoną cebulę przełożyć do łososia, dodać drobno posiekany koperek, żółtko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać foremką lub szklanką kółka, na które nakładać porcję farszu i sklejać pierogi.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju z ryżu 100% naturalny SoRiso, na gotującą się wodę przekładać pierogi i gotować ok. 3 minut od wypłynięcia.Ugotowane pierogi podawać z koperkiem i odrobiną oleju z ryżu o smaku limonki SoRiso.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.