Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Staropolskie klasztorne danie

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Na ziemiach polskich uprawiana była już w neolicie...

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Przygotowanie pierogów zaczęłam od farszu.

    Soczewicę dokładnie opłukałam, przełożyłam do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotowałam na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie soczewicę przełożyłam na sito i dokładnie odsączyłam z nadmiaru płynu.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej z otrębów ryżowych SoRiso o smaku czosnku, dodałam drobno pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyłam.
    SoRiso na patelni
    Następnie dodałam obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam do odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Podsmażone pieczarki z cebulką przestudziłam, a następnie wymieszałam z soczewicą i trochę zmiksowałam blenderem (nie blendowałam jednak farszu na jednolitą masę).
  3. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi.
    Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, olej z otrębów ryżowych SoRiso o smaku czosnku, gorącą wodę i zagniotłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam talerzykiem i odstawiłam, żeby ciasto odpoczęło na 30 min. Po tym czasie rozwałkowałam cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wycinałam foremką kółka, nakładałam farsz i sklejałam brzegi formując pierogi.
  4. Pierogi przełożyłam do gotującej się osolonej wody i wyjmowałam po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Na talerzach posypałam pierogi posiekaną natką pietruszki.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.