Pierogi z zielonym groszkiem

Zielone a nie szpinakowe

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Pierogi z zielonym groszkiem

Pyszne, zdrowe pierogi, których świeży smak zachwyca każdego. Jeżeli macie ochotę na więcej zielonych akcentów – możecie posypać je posiekaną kolendrą. Kolendra tak jak np. kminek porawia trawienie stączkowych warzyw.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na pierogi

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, sól i zagniatać ciasto stopniowo dodając gorącą wodę.
  2. Wyrabiać (mikserem lub ręcznie), aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na czas przygotowania farszu.
  3. Szalotki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej z ryżu 100% naturalny SoRiso i usmażyć cebulkę do zarumienienia.
  4. Groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odsączyć i przestudzić. Przestudzony groszek zmiksować blenderem na gładką masę. Do groszku dodać usmażoną cebulkę (razem z olejem, na którym się smażyła), posiekaną świeżą miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży placek i szklanką lub foremką wykrawać kółka. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepiać pierogi.
    lepienie pierogów
  6. W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju z ryżu 100% naturalnego SoRiso. Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 3 minuty od czasu kiedy wypłyną na górę.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.