RATATUJ Ratatouille

Potrawka prowansalska

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


RATATUJ Ratatouille

Zapiekanka ze wspaniałych sezonowych warzyw, dietetyczna i pożywna. Ważny jest sposób ułożenia plastrów aby oczarować gości przy stole...

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki (najłatwiej jest użyć tarki do jarzyn). Plastry bakłażana posolić i odstawić na około 30 minut, po tym czasie je opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Passatę pomidorową wlać do miseczki, dodać olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, przyprawy i wymieszać.
  3. Na dno naczynia do zapiekania (u mnie okrągła blaszka o średnicy 30 cm) wylać sos pomidorowy, na sosie układać naprzemiennie plasterki warzyw, tak żeby zachodziły na siebie. Wierzch warzyw skropić 3 łyżkami oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso. Naczynie do zapiekania przykryć (przykrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 45-50 min. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia.
    Ratatuj podawać od razu po upieczeniu.

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.