Ryżowe krokiety z indykiem i sosem żurawinowym

Kwaskowo-pikantna propozycja

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ryżowe krokiety z indykiem i sosem żurawinowym

Żurawina wspaniale pasuje do mięs. Jest też zdrowa – zawiera witaminy C, B, wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Znana jest jej skuteczność w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i oraz chorób nerek.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Mąkę ryżową wsypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, wodę, jajka, sól, olej naturalny SoRiso i wymieszać rózgą lub zmiksować na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię do naleśników i smażyć kolejno placki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu i przykrywać drugim talerzem (żeby nie obeschły).
  2. Indyka pokroić w cienkie paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oleju  smaku chili SoRiso, gdy indyk zacznie się rumienić dodać suszoną żurawinę, dodać sól i pieprz, podlać wodą (ok. 1/4 szklanki), i poddusić, aż woda odparuje.
  3. Podsmażonego indyka z żurawiną przełożyć do miski, przestudzić.  Z sera camembert ściąć pleśniową skórkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i wymieszać z indykiem.
  4. Farsz zawijać w ryżowe naleśniki (nakładać farsz na środek naleśnika, zawijać boki do środka, a następnie zwijać krokiety). Krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem  naturalnym SoRiso i podpiec przed podaniem przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra i dół).
    sos żurawinowy
  5. Żurawinę umyć i przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i gotować na średnim ogniu pod przykryciem (należy zachować ostrożność, pękająca żurawina pryska). Gdy żurawina zacznie się rozpadać, zdjąć przykrywkę i gotować, aż sos zgęstnieje.

obrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.