Sajgonki z warzywami na parze

Orientuj się!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Sajgonki z warzywami na parze

Idealnie sprawdzają się na domowych imprezach. Na imieniny i na Sylwestra. Chętnie po nie sięgną też wybredne na ogół młodsze nastolatki.

smak oleju: orient smak oleju: orient GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Warzywa umyć. Marchewkę obrać, a następnie marchewkę i por pokroić w wąskie słupki. Papryki pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso, na rozgrzany olej przełożyć pokrojone warzywa, dodać sezam, sos sojowy i podsmażyć przez 3-4 minuty mieszając.
    wlewanie oleju na patelnię
    smażenie warzyw
  2. Podsmażone warzywa zdjąć z patelni, dodać drobno pokrojony szczypiorek i wymieszać.
  3. Papier ryżowy zwilżyć wodą tak żeby zmiękł, na środku każdego krążka papieru nakładać porcję warzywnego farszu i zawijać sajgonki tak jak krokiety (najpierw zawinąć do środka boki, a następnie zwinąć rulonik).
    zwijanie sajgonek
  4. Zwinięte sajgonki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze (naczynie należy posmarować olejem, żeby sajgonki się nie przykleiły). Sajgonki gotować na parze przez 7-8 min.
    sajgonki nad parą
  5. Ugotowane sajgonki podawać z sosem sojowym. Można udekorować kiełkami.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.