Sałatka z grillowanym kurczakiem

Czosnkowy rozweselacz

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Sałatka z grillowanym kurczakiem

W pochmurne dni, mam ochotę na lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem, którego smak rozwiewa smutki i zmartwienia. Olej ryżowy o smaku czosnku podbija idealnie smak mięska.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Fileta z kurczaka umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i pozbawiłam wszystkich błonek. Następnie pierś z kurczaka pocięłam na paski.
    Pokrojona pierś kurczaka
  2. Kurczaka przełożyłam do miseczki i wymieszałam 3 łyżkami leju z ryżu SoRiso o smaku czosnku. Tak przygotowanego kurczaka odstawiłam do lodówki na 20 minut (żeby idealnie przegryzł się ze smakiem czosnkowego oleju). Następnie zgrillowałam kawałki kurczaka macerowanego w oleju ryżowym.
    Polewanie kurczaka olejem
  3. Mozzarelle odsączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
    Pokrojona mozarella
  4. Pomidora umyłam, osuszyłam i pocięłam w kosteczkę. Następnie wymieszałam pomidory z łyżką świeżego pesto.
    Dodawanie pesto
  5. Do pomidora dodałam, posiekane liście bazylii, mozzarellę i polałam łyżką oleju z ryżu SoRiso o smaku czosnku. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą, pieprzem i dodałam grillowanego kurczaka i podawałam z domowym pieczywem.
    Dodawanie oleju do sałatki

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.