Sałatka z kaszą i pieczonymi warzywami

Na jesienną nostalgię

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Sałatka z kaszą i pieczonymi warzywami

Dynia jesienią opanowywuje bazary i warzywniaki. Rośnie jak na drożdżach! Ale jest zdrowa i trzeba ją docenić. Podana z lekko ostrą nutą SoRiso rozgrzewa i rozwesela.

smak oleju: chili smak oleju: chili DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


Zarówno dynię jak i buraki można upiec dzień przed przygotowaniem sałatki!

  1. Miąższ dyni pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem z ryżu o smaku chili SoRiso, wymieszać. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dynię przez około 15 minut (w połowie pieczenia dynię przemieszać).
  2. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec obok dyni w temp. 180 stopni ale przez około godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości buraków, im większe tym dłużej będą się piekły), aż będą miękkie.
  3. Kaszę gryczaną białą ugotować na sypko i wystudzić.
  4. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  5. Dressing – do miseczki wlać olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, dodać sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
  6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  7. Upieczone buraki wystudzić.
  8. Warzywa pokroić w kostkę.

Sałatkę można podać na dwa sposoby: warstwowo lub wymieszaną.
W wersji warstwowej należy na spód miski (lub słoika) wyłożyć porcję ugotowanej kaszy, na kaszy warstwę szpinaku, na szpinaku pokrojone w kostkę buraki, na burakach dynię, pokruszony twaróg solankowy wędzony i pestki dyni.
W wersji wymieszanej wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i wymieszać.


ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.