Sałatka z kurczakiem i karmelizowanymi orzechami

Nakarm żołądek, oczy i mózg...

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Sałatka z kurczakiem i karmelizowanymi orzechami

Czym zaimponować gościom na urodzinach? Czym zaintrygować narzeczonego? Jak zjednać sobie przychylność zgrabnej koleżanki? Tylko samodzielnie wykonanym daniem według przepisu Joli!

smak oleju: limonka smak oleju: limonka GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać nożem.
    składniki na kurczaka
  2. W miseczce wymieszać olej z ryżu o smaku limonki SoRiso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę chili. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć mięso i wstawić do lodówki na 30 minut.
    wlewanie olejukurczak w oleju
  3. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć filety na złoty kolor.
    smażenie piersi
  4. Podsmażone mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na około 15 minut (czas pieczenia może się wydłużyć jeżeli filety będą duże). Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut żeby odpoczęło.
  5. Na dużym talerzu wyłożyć rukolę. Pomarańcze umyć, obrać (razem z białą błonką), wykroić cząstki, które ułożyć na rukoli. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i również ułożyć na talerzu.
    orzechy w miodzie do smażeniadsc03453-m
    Na patelni rozgrzać miód i przełożyć do niego orzechy włoskie, smażyć przez chwilę mieszając, aż miód ładnie oblepi orzechy.
  6. Upieczone filety pokroić w plastry i wyłożyć na sałacie. Na koniec posypać sałatkę karmelizowanymi orzechami włoskimi.
    dsc03457-m
  7. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę tuż przed podaniem.

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.