Sałatka z wędzoną makrelą

Nie lekceważ tej ryby!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Sałatka z wędzoną makrelą

Makrela czasami niedoceniona potrafi zaskoczyć w połączeniu z innymi składnikami. Roszponka natomiast zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna. W sumie otrzymujemy smaczny i zdrowy posiłek.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na sałatkę

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
  2. Ziemniaki ugotować w łupinkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Rzodkiewki pokroić w półplasterki.
    Cebulę i paprykę pokroić w paseczki.
  4. Bagietkę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso i usmażyć grzanki z bagietki.
  5. Mięso makreli oddzielić od ości.
  6. Na talerzu ułożyć roszponkę, rozdrobnione mięso z makreli, ziemniaki, jajka, cebulę i paprykę.
  7. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać chrzan, olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, posiekany szczypiorek i koperek, i wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i posypać czosnkowymi grzankami.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.