Serowe ciasteczka z oliwkami

Nie na słodko ale deserowo

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Serowe ciasteczka z oliwkami

Można je zabrać jako dodatkową przekąskę do pracy, przegryzać przed telewizorem  lub podać jako dodatek na stole.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na ciasteczka

  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, jogurt, starty, żółty ser, pokrojone na małe kawałki oliwki, tymianek, suszone pomidory (jeżeli nie macie suszonych pomidorów w formie przyprawy możecie drobno posiekać suszone pomidory), sól, pieprz i zagnieść gładkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0, 5 cm, podsypując mąką na tyle, żeby ciasto nie przywierało do stolnicy. Foremką wykrawać ciasteczka, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    wykrajanie ciasteczek
  4. Na każdym ciasteczku ułożyć plasterek oliwki i lekko docisnąć.
  5. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i piec 15 minut.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.