Stek ze szparagami

Zaprzyjaźnij się z rzeźnikiem

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Stek ze szparagami

Pyszne i zdrowe szparagi w połączeniu z idealnie zrobionym stekiem to świetny pomysł na wiosenny, sezonowy obiad.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Szparagi umyłam, osuszyłam i odcięłam zdrewniałe części szparagów.
    Krojenie szparagów
  2. Mięso wołowe, umyłam (nie rozbijałam) i osuszyłam ręcznikiem. Dokładnie macerowałam z każdej ze stron niewielką ilością oleju ryżowego SoRiso . Pamiętajcie do macerowania trzeba używać dobrej jakości tłuszczu!
    Antrykot przed smażeniem
  3. Rozgrzałam patelnię grillową i kiedy była już mocno nagrzana ułożyłam na niej mojego steka. Smażyłam go przez 4 minuty z każdej ze stron.
    Smażenie wołowiny

    Obsmażony antrykot

  4. Po usmażeniu, posypałam stek świeżo zmielonym pieprzem i solą. Następnie wstawiłam na 8 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Szparagi
  5. Czas na przygotowanie szparagów. Rozgrzałam na patelni masło i wrzuciłam na nie zielone szparagi.
  6. Smażyłam szparagi na maśle aż lekko zmiękły i nabrały bardziej intensywnego koloru.
  7. W tym czasie mój stek był już prawie gotowy, wyciągnęłam go z piekarnika i położyłam na desce (na 5 minut) żeby mięso odpoczęło. Dzięki temu soki zostaną zatrzymane w mięsie.
  8. Szparagi ułożyłam na talerzu, posoliłam i posypałam świeżo startym parmezanem (nie kupujcie już startego, ścierajcie sami przed podaniem). Steki pokroiłam na kawałki i ułożyłam na szparagach. Mój obiad był gotowy do podania 🙂

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.